Boer

Landbouwers leven in uitdagende tijden. Nieuwe beleidskeuzes en regelgeving dwingen je als landbouwer vaak om opnieuw aan de ontwerptafel te zitten. Maar heel soms schuilt de oplossing in een klein en eenvoudig hoekje. Daar houden wij ook van, van die eenvoud. Aan de slag met “gezond boerenverstand” zoals ze hier zeggen in de Kempen. En daar hebben we niet eens veel overtuigingskracht voor nodig. Want kruidenland, dat spreekt voor zichzelf.

Voordelen

Tijdens de pilootfase kunnen wij en u rekenen op ondersteuning via het LEADER-programma. Concreet betekent dit dat je slechts 35% van de kostprijs van het zaadgoed betaalt. De overige 65% wordt door ons via de LEADER-subsidie gedekt. Tevens kan je rekenen op professioneel advies en ondersteuning bij voorbereiding, aanleg en zorg. In ruil voor deze gulle korting en ondersteuning, neemt u alle terreinwerk met de nodige zorg op zich.

Besparen

* Kortingsprijs zaaigoed
* Goedkoop maar steengoed veevoeder
* Minder kosten (geen mineralen en kunstmest, minder arbeid,...)
* Gratis advies bij voorbereiding, aanleg en nazorg

klimaat en welzijn

* Gezondere, eiwit-, vitaminen- en mineraalrijke veevoeding
* CO2 en N-captatie
* Verbeterde droogteresistentie (vlinderbloemigen)

verdienen

* 30-50% meer biomassa t.o.v. monocultuur
* 6x jaarlijkse bijdrage voor het capteren van CO2 tijdens 9-jarig engagement (na de proefperiode van het LEADER-project)

biodiversiteit

* Bloeiende kruiden ondersteunen lokale agrobiodiversiteit
* Natuurlijke aantrek van nuttige plaagbestrijders
* Verbeterde bodemstructuur en microbieel bodemleven

Je voelt dat je moet veranderen, dan kan je best iets doen waar je je goed bij voelt en in het bedrijf past.
Jeroen Van den Langeberg
Landbouwer te Arendonk

Zo werkt het

Je wil graag pionieren en met kruidenland aan de slag gaan? Dan hebben we goed nieuws! Voor de eerste 30ha kan je via de LEADER-projectsubsidies rekenen op een korting van 65% op het zaadgoed. Vanaf de 31ste ha val je terug op een ondersteuning van 40%. Nog steeds een gul aanbod, niet?

Na aanmelding komt Tuur van ons team langs en bekijkt samen met jou de beste aanpak. Je mag rekenen op advies bij de voorbereiding en ondersteuning tijdens de zaai- en opvolgingsfase. Ga je een eerste keer begrazen of maaien?
 
Ga je beweiden of hou je het kruidenland toch in een maairegime? Hoe pak je de bemesting aan? Wat is de geschiedenis van het perceel? … We nemen het graag allemaal met je door zodat jij en je sponsors de hoogste kansen krijgen op de beste resultaten.
 
Bij de start van een nieuw kruidenland nemen we een bodemstaal om te kijken hoe ver je al staat met het koolstofgehalte. Ligt ernaast een klassiek raaigrasperceel, nemen we graag ook hier een bodemstaal van. Het vergelijk is een waardevolle aanvulling in het onderzoek naar de opslag van organische koolstof. Op twee tijdstippen in de toekomst nemen we nieuwe stalen en vergelijken we de analyses. Cijfers maken het verschil.